گزارشی از مسابقات کشتی باچوخه گود امام مرشد و نتایج رقابت های چوخه کاران
در باب کشتی باچوخه «امام مرشد» شهر تیتکانلو در شهرستان فاروج در تاریخ ۱۴۰۱/۰۲/۳۰ (با اندکی ویرایش)
به قلم استاد «حجی محمد تقدیسی»
همه ساله مسابقات کشتی باچوخه امام مرشد در چهارده فروردین برگزار میشد اما امسال چون چهارده فروردین مصادف با ماه مبارک رمضان بود، مسابقات گود تاریخی امام مرشد به عید فطر موکول گردید ولی به دلیل بارندگی در روز عید فطر هم برگزار نشد و دوباره قرار شد که در تاریخ بیست و سوم اردیبهشت ماه برگزار شود، اما باز هم با توجه به وضعیت نامناسب جوی، مسابقات به تعویق افتاد و روز سی ام اردیبهشت ماه تاریخ جدید برگزاری کشتی ها اعلام گردید. خوشبختانه این بار آب و هوا مناسب بود و نوید برگزاری مسابقات خوب را میداد و بعد از دو سال وقفه به خاطر بیماری منحوس و وحشی کرونا مسابقات کشتی باچوخه در این گود برگزار گردید.
مشتاقان و عاشقان کشتی با چوخه از چند روز پیش خود را آماده کردند تا از نزدیک شاهد دیدن مسابقات بزرگ گود تاریخی و قدیمی امام مرشد باشند.
مسابقات امسال مزین به نام یادواره شهدای شهرستان فاروج و بخش خبوشان بود.
با اعلام جوایز نفیس از سوی اداره ورزش و جوانان شهرستان فاروج، هیات ورزش روستایی و بازیهای بومی محلی و انجمن چوخه شهرستان فاروج و بخش خبوشان و هیات امنای گود کشتی باچوخه امام مرشد، همه پهلوانان نامی چوخه کار خود را آماده کرده بودند تا در این مسابقات حضور یابند، جایزه نفر اول سنگین وزن یک نفر شتر و نفرات اول هر وزن نیز یک رأس گوساله و نفرات دوم و سوم نیز یک رأس قوچ اعلام شده بود.
روز قبل از مسابقه مسئولین امر، محوطه گود را آماده برگزاری مسابقات نمودند، اختصاص جایگاه برای مسئولین دولتی و صدا و سیما از جمله این کارها بود، امسال با هماهنگی که با صدا و سیمای خراسان شمالی «شبکه اترک» شده بود، مسابقات به صورت زنده نیز از این شبکه استانی و همچنین از شبکه سراسری « شما » پخش گردید.
استاد هادی عامل مفسر و مجری توانمند کشتی و چوخه نیز از طریق تلویزیون و هم در گود برای تماشاگران رقابتها را گزارش میکردند. خیل عظیم عاشقان کشتی با چوخه از شهرها و روستاهای خراسان شمالی و رضوی به گود امام مرشد آمده بودند تا از نزدیک شاهد مبارزه بین پهلوانان باشند. حضور پیشکسوتان به این مسابقات اعتبار دو چندان داده په بود، چرا که پیشکسوتان از سرمایههای اصلی این ورزش آباء و اجدادی هستند.
از ساعت هفت تا ساعت نه صبح در داخل حرم امامزاده نورالله ( امام مرشد ) وزن کشی، چوخه کاران با نظارت مسئولین امر انجام گردید. وزن کشی در اوزان ۶۶- ، ۷۴- ، ۸۴-، ۹۶- و ۹۶+ کیلوگرم انجام شد.
مسابقات با قرائت آیاتی از قرآن مجید و پخش سرود جمهوری اسلامی آغاز شد. سپس سوگند نامه داوران برای قضاوت عادلانه قرائت گردید، داوران با لباس یک رنگ در وسط میدان حضور یافتند که مجری مسابقات آنان را به تماشاگران معرفی کرد، مسئول کمیته داوران این دوره از مسابقات بر عهده پهلوان علی کوهستانی بود. همچنین اعضای کمیته فنی، کمیته پیشکسوتان و کمیته انضباطی به حاضرین در گود معرفی شدند.
پهلوان علیرضا رستمی رئیس کمیته فنی انجمن چوخه کشور که مسئولیت کمیته فنی این میدان را نیز برعهده داشت گفت: مربی میتواند در کنار گود، چوخهکارانش را راهنمایی نماید. اما حق دخالت در امر داوری ندارد. همچنین تأکید کرد چنانچه به هر دلیل چوخهکاری با تبانی یا عدم حضور در میدان مسابقه، از رقابت خودداری کند و مسابقه را به حریفش ببخشد، هر دو ورزشکار از ادامه مسابقات حذف خواهند شد. پهلوان رستمی افزود: چوخه کاران عزیز؛ مردم شما را دوست دارند و به خاطر شما در این گود حاضر شدند شما هم، حرمت خود و مردم را نگه دارید و کشتی بگیرید.
پهلوان قاسم اسدی رئیس انجمن چوخه استان خراسان شمالی نیز گفتند برای این گود هزینه زیادی صورت گرفته است لذا از ورزشکاران عزیز درخواست می کنیم تا کسی مسابقهاش را به حریفش نبخشد، پهلوانان یاد بگیرند که معرفت پهلوانی داشته باشند. مردانگی این نیست کسی به حریفش ببخشد مردم برای تماشای مسابقات جوانمردانه شما در اینجا حضور یافتند.
چون جدول رقابتهای ۷۴- کیلو گرم زودتر آماده شده بود، مسابقات در این وزن آغاز گردید و چوخه پوشان در چهار میدان در گود به مسابقه پرداختند.
انجمن چوخه شهرستان فاروج و بخش خبوشان لباس داوران را یکسان تهیه کرده بودند. داوران فقط با این لباس و کلاه سفید می توانستند داوری نمایند.
کمک های مالی و معنوی خیران عزیز و گرانمایه در تهیه جوایز ارزنده این دوره از مسابقات نویدبخش بازگشت به دوران طلایی قدیمی ترین گود کشتی باچوخه بود.
هنرمندان با نواختن موسیقی سنتی با دهل و سورنا حال و هوای دیگری به این مسابقات داده بودند آدینه محمد آدینه پور و شیرویه مقدم و رقص کردی جناب حاج سعادت قلی رحمتی فر، گرما بخش این مسابقات بودند. استاد حسن کوهستانی نوازنده ویولون و حجت محبوب خواننده دوست داشتننی کرمانجی نیز دقایقی برای مردم هنرنمایی کردند. پیرمرد هنرمندی نیز از بین تماشاگران طاقت نیاورد و چند دقیقه ای برای مردم به اجرای رقص کردی پرداخت که با تشویق تماشاگران مواجه شد.
برای اولین بار لباس چوخه کاران یک دست تهیه شده بود که با دو رنگ آبی و قرمز بر پشت لباس چوخه، تشخیص چوخه کار با این لباس چوخه برای مجریان و تماشاگران عزیز نیز راحت تر شده بود. بر روی پشت لباس چوخه نام گود امام مرشد و اسپانسر آن نوشته شده بود. چوخه کاران حق پوشیدن چوخهای به جز این لباس نداشتند. با این کار شایسته انجمن چوخه شهرستان فاروج و بخش خبوشان ما در این گود شاهد اعتراضی بابت نوع لباس چوخه کاران نبودیم. همیشه یکی از اعتراضات به نوع لباس چوخه حریفان بود.
گل مسابقات سنگین وزن نیز توسط مجری توانمند یعنی محمود شریف خوانده شد. مجریهای این دوره از مسابقات آقایان محمود شریف و محمود شهران و جدول نویس مسابقات نیز بر عهده آقای عباس رادمرد بود.
همچنین برای اولین بار در گودهای کشتی باچوخه نمایشگاه عکس از پهلوانان نامی کشتی باچوخه از دوره قاجار تاکنون درحاشیه این مسابقات به همت حجی محمد تقدیسی و هیأت کشتی باچوخه برگزار گردید.
در پایان از جناب آقای علی آذری نماینده مردم شهرستانهای قوچان و فاروج در مجلس شورای اسلامی، فرماندار، شورای اسلامی شهر ، شهردار و بخشدار خبوشان، ادارات شهرستان فاروج و همچنین جناب آقایان علی اکبر عمارلو رئیس هیات ورزش روستایی و بازیهای بومی محلی و جناب آقای غلامحسین باذوق مسئول انجمن چوخه بخش خبوشان و گود امام مرشد، و جناب علی دهقان مسئول انجمن چوخه شهرستان فاروج و معاونت محترم سیاسی و اجتماعی شهرستان فاروج جناب آقای حسن زمانی که برای برگزاری این مسابقات سنگ تمام گذاشتند تقدیر و تشکر میشود.
در پایان این دوره از مسابقات، نتایج زیر بدست آمد:
در وزن ۶۶- کیلوگرم:
مقام اول: حمید سلمانیان (شیروان)
مقام دوم: حس گروهی (چناران)
مقام سوم: حمید لعل نظام (چناران)
در وزن ۷۴- کیلوگرم:
مقام اول: مرتضی وطن دوست (تربتجام)
مقام دوم: حسن موسی زاده (قوچان)
مقام سوم: الیاس پاکدل (بجنورد)
در وزن ۸۴- کیلوگرم:
مقام اول: علی شاهوردیان (قوچان)
مقام دوم: جلال موسوی (چناران)
مقام سوم: امیر ابراهیمی (گود بابانظر)
در وزن ۹۶- کیلوگرم:
مقام اول: حامد میرزا پور (تربت جام)
مقام دوم: ایوب قلی پور (تیتکانلو)
مقام سوم: مجتبی صبوری (تیتکانلو)
در وزن ۹۶+ کیلوگرم(سنگین وزن):
مقام اول: سید سعید حسینی (مشهد)
مقام دوم: علی بهرامی (کلات)
مقام سوم: حسن و ابوالفضل ثانی (قوچان)