بخشی از مقررات داوری کشتی با چوخه که به تایید پیشکسوتان این رشته ورزشی رسیده است
فقط داورانی که مدرک داوری کشتی با چوخه دارند، میتوانند در مسابقاتِ این رشته ورزشی داوری کنند.
بخشی از قوانین و مقررات داوری این رشته ورزشی که به تایید پیشکسوتان عزیز رسیده است به شرح زیر است.
بدیهی است؛ قضاوت افرادِ فاقدِ مدرکِ داوری، در میدان مسابقات کشتی باچوخه، موجب مسئولیتِ برگزار کنندگانِ مسابقات مربوط خواهد بود.
ماده ۱۲) داوران مسابقات:
هر زمین/تشک مسابقه توسط ۳ نفر داور و یکنفر داور وقت نگهدار با ترکیب زیر اداره می شود :
– یکنفر داور وسط
– دو نفر داور کنار ( رئیس تشک و قاضی مسابقه)
– یک نفر وقت نگهدار با پوشش متفاوت از لباس داوران.
تبصره ۱: انتخاب داوران مسابقات چوخه کشوری، استانی و شهرستانی به عهده رئیس کمیته داوران مربوط به آن مسابقه می باشد.
تبصره ۲: سرپرست مسابقات موظف است از داوران منتخب، حداقل ۴۸ ساعت قبل از زمان وزن کشی چوخه کاران، به صورت کتبی و به طور رسمی دعوت به عمل آورد.
تبصره ۳: تعیین و تنظیم جایگاه داوران مسابقات به عنوان داور وسط، رئیس تشک یا زمین مسابقه و قاضی مسابقه به عهده رئیس کمیته داوران مربوط به آن مسابقات میباشد.
تبصره ۴: رقابتهای حساس و ردهبندی و فینال چوخه کاران توسط زُبدهترین داوران چوخه، داوری میشود.
تبصره ۵: افرادیکه مدرک داوری چوخه ندارند نمیتوانند و نباید در هیچیک از مسابقات چوخه داوری کنند. تبصره ۶: تعداد داوران مورد نیاز هر مسابقات بر اساس تعداد هر تشک چوخه یا زمین مسابقه در طول یک روز، بین ۶ تا ۸ نفر داور و یکنفر وقت نگهدار تعیین میگردد.
ماده ۱۳) لباس داوران:
لباس داوران چوخه در سطح کشور یکسان می باشد و شامل: تیشرت سفید با آرم فدراسیون ورزش روستایی و انجمن چوخه کشور، کفش کتانی سفید و شلوار سورمهای بههمراه سوت و مچ بند با دو رنگ آبی و قرمز است که بایستی توسط هر یک از داوران چوخه تهیه گردد.
ماده ۱۴) موقعیت و وظایف داور وسط:
داور وسط اصولاً روی تشک یا زمین مسابقه مستقر میشود و مسابقه را مدیریت می کندو از سوت و مچبند (به رنگ آبی و قرمز) استفاده میکند و همواره فاصله خود را بهطور فعال و مستمر با چوخهکاران حفظ میکند و از اینکه تماشاگران، عوامل اجرایی و انتظامی، خبرنگاران و تصویربرداران در وضعیتی قرار گرفته باشند که مزاحم مبارزه چوخه کاران نباشند، اطمینان حاصل مینماید.
ماده ۱۵) وضعیت آراء داوران:
الف) رئیس تشکچوخه یا زمینمسابقه باید رای خود را بعد از رای داور وسط و قاضی تشک اعلام نماید.
ب ) در صورت اختلاف نظر بین داور وسط و قاضی، تایید کننده نهایی رای، رئیس تشک است و دو داور کناری باید ضمن اعلام برنده مسابقه، فرم مخصوص داوری را تکمیل، امضاء و به سرپرست فنی مسابقات تحویل نمایند.
پ ) قاضی مسابقه ضمن نظارت بر مسابقه و تغییرات تابلو امتیازات (اسکوربرد) نتایج را در برگ داوری ثبت میکند و هنگامی که داور وسط امتیازی به چوخهکار می دهد، رای خود را به رئیس تشک اعلام میکند.
ت ) داور وسط با دو داور کناری (رئیس تشک و قاضی) در قضاوت هماهنگ می باشد و سه نفر اعضای کمیته فنی نیز باید تسلط کامل بر مسابقه داشته و در طول مسابقه نیز کاملاً بر اجرای فنون و امتیازات رد و بدل شده، تسلط کامل داشته باشند.
ماده ۱۶) جدول نویسی:
سرپرست مسابقات؛ یک نفر از افراد متخصص در امر جدول نویسی را به همراه دو نفر دیگر برای جدولنویسی مسابقات تعیین می کند تا زیر نظر مستقیم وی و با همکاری سرپرست فنی مسابقات، جدول مسابقات را بهصورت یکحذفی تنظیم کند و به کمک همکاران خود نسبت به ثبت نتایج و تکمیل جدول رقابتهای چوخهکاران، از ابتدا تا انتهای مسابقات اقدام نماید.
«کمیته داوران انجمن چوخه»